We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok
Daca sunteti interesat de achizitionarea unui generator de curent, nu puteti face acest pas inainte de a va informa corect si in detaliu. Fara o informare in prealabil, riscati sa cumparati un generator de curent care sa nu respecte nevoile dumneavoastra.Informatiile de baza in ceea ce priveste un generator de curent va sunt absolut necesare in momentul achizitionarii. In urmatoarele randuri, va punem la dispozitie informatiile de care aveti nevoie pentru a va familiariza cu domeniul generatoarelor de curent si pentru a cumpara acel generator de curent de care aveti nevoie.
Ce va doriti? Un generator de curent fix sau un generator de curent mobil?
Primul instinct este acela de a cumpara un generator de curent mobil. Insa, in cazul unui generator de curent mobil, intampinati urmatoarea problema: daca doriti sa tineti generatorul intr-o magazie, va aflati in imposibilitatea de a-l cupla in cazul unei pene de curent. Insa, daca doriti sa folositi generatorul si in alte cazuri decat cele de urgenta, atunci generatorul de curent mobil poate fi alegerea corecta.Pentru ca dorim sa fim transparenti si sa va informam corect, va recomandam achizitionarea unui generator de curent fix, pentru ca este cea mai comoda si mai avantajoasa alegere, pentru deservirea intregii case sau cladiri. Principalul avantaj este ca obtineti mai multa energie pentru banii investiti. Un al doilea avantaj al generatorului de curent fix este ca familia sau angajatii dumneavoastra nu trebuie sa intervina in niciun fel in cazul unei pene de curent.
Generator cu functionare de urgenta sau cu functionare continua?
Pentru a face alegerea intre cele doua variante, trebuie sa va analizati nevoile. Aveti nevoie de un generator ca sursa de energie de urgenta (de interventie, de rezerva, stand-by) sau de un generator cu functionare continua (de productie, generatorul reprezinta principala sursa de energie electrica)?Generatorul de curent cu functionare continua este folosit in fiecare zi sau dupa un program fix.Generatorul cu functionare de urgenta reprezinta alternativa de urgenta la energia electrica distribuita prin reteaua nationala. Multe dintre generatoarele stand-by (de urgenta) lucreaza la 3000 RPM (rotatii pe minut) si nu sunt construite pentru o utilizare zilnica constanta.
Generator monofazat sau generator trifazat?
Generatoarele de curent produc energie electrica monofazata sau trifazata. Este recomandat si necesar sa folositi tipul de energie pe care o ofera tablourile dumneavoastra de bransare la reteaua electrica nationala. Locuintele si intreprinderile mici folosesc energie monofazata, in timp ce intreprinderile medii si mari folosesc energia trifazata.Tabloul dumneavoastra de bransare la reteaua electrica nationala poate fi trifazat sau monofazat. Este indicat sa verificati acest aspect cu un electrician, inainte de a incepe cautarea unui generator de curent.
Curentul (amperajul) folosit de generatorul de curent
Procesul de determinare a puterii generatorului de care aveti nevoie incepe cu o verificare a tabloului de distributie. Cereti aceasta informatie unui electrician sau uitati-va la tabloul electric si vedeti care este amperajul. Daca pe panou sunt 100A atunci nu veti avea nevoie de un curent mai mare de 100A. Uneori este posibil sa instalati un generator pentru a alimenta doar o mica parte a consumatorilor alimentati de la panoul electric.
Combustibilul generatorului: motorina sau benzina?
Tipul combustibilului generatorului de curent este si el un criteriu de selectie. Noi va recomandam sa alegeti generatoarele de curent diesel (pe motorina) datorita faptului ca au o durata de viata mai mare si impun costuri mai mici de functionare. Generatoarele de curent moderne, pe motorina, sunt mai silentioase si au nevoie de mai putina mentenanta decat generatoarele asemanatoare pe benzina. Costul combustibilului pe kWh produs de generatoarele diesel este de obicei cu 30 pana la 50% mai mic decat in cazul celor pe benzina. Generatoarele pe benzina ard mai mult (BTU mai mare al combustibilului), ceea ce conduce la o viata mai scurta decat cea a generatoarelor de curent diesel.
Turatia de lucru a motoarelor ce intra in componenta generatorului
Echipamentele electrice sunt construite pentru a utiliza energie electrica cu o anumita frecventa – 50 Hz in Romania. Frecventa curentului furnizat de generatorul de curent depinde de turatia motorului cu care acesta este echipat. Pentru a produce electricitate de 50Hz, majoritatea motoarelor functioneaza la 1500 sau 3000 RPM (rotatii pe minut).Generatoarele de putere mare sunt echipate cu motoare de 1500 RPM cu alternatoare cu 4 poli. Acestea ofera cel mai bun raport intre zgomot, eficienta, cost si durata de viata a motorului. Motoarele de 3000 RPM cu alternatoare cu 2 poli sunt mai mici si simple, potrivite pentru generatoarele portabile si mai usoare. Generatoarele de 3000 RPM sunt considerate “Generatoare Stand-by” (de urgenta) si nu pot fi luate in considerare pentru utilizare continua (de productie).
Care este puterea generatorului de care aveti nevoie?
Un generator de curent prea mic nu va avea o viata prea lunga si poate sa cauzeze defectiuni echipamentelor electrice alimentate. Recomandam ca un generator utilizat pentru functionare continua sa nu functioneze niciodata cu o incarcare mai mica de 40% din puterea maxima ce poate fi furnizata – optim ar fi intre 50% si 70%.Altitudinea si temperatura aerului sunt alti doi factori ce pot influenta buna functionare a generatorului de curent. Trebuie sa luati in considerare altitudinea la care va functiona generatorul de curent, temperaturile normale si cele extreme. Luati in calcul cel putin trei procente de pierdere din eficienta pentru fiecare 300m deasupra nivelului marii. Verificati specificatiile producatorului.
Alte specificatii / informatii de care va recomandam sa tineti cont
1. Tipul motorului – pentru o viata lunga si o functionare silentioasa, va recomandam motoarele in patru timpi;2. Racirea cu aer sau cu lichid a motorului – va recomandam racirea cu lichid deoarece ofera o functionare mai silentioasa, un control mai uniform al temperaturii si o viata mai lunga a motorului;3. Marca motorului generatorului de curent – va recomandam achizitionarea unui generator de curent de marca, deoarece, in timp, veti gasi usor piesele de schimb necesare, precum si servicii de intretinere / reparatii.
Instalarea generatorului de curent
In cele mai multe cazuri, generatorul de curent vine la pachet cu un ghid complet de instalare. Insa, va recomandam sa apelati la un electrician profesionist pentru instalare. Astfel aveti siguranta unei instalari optime si nu va supuneti riscurilor. Este obligatoriu ca generatorul dumneavoasta sa fie inspectat inainte de a fi pornit pentru a preveni incendiile si exploziile cauzate de instalarea defectuoasa. O inspectie corecta si in detaliu poate fi facuta doar de catre un electrician cu experienta.
Instalarea la exterior a generatorului de curent
Generatoarele de curent inchise in carcase insonorizante sunt proiectate pentru a fi instalate afara. Generatorul de curent trebuie fixat pe o platforma de beton armat turnata intr-o locatie usor accesibila, pentru lucrarile de mentenanta si alimentare cu combustibil. Este indicat sa alegeti un loc al generatorului in apropierea tabloului de distributie.Generatorul trebuie sa fie la cel putin 1 m distanta de substante inflamabile.
Instalarea la interior a generatorului de curent
Nu se recomanda amplasarea generatorului de curent in incinta locuintelor, spatiilor comerciale si industriale. Siguranta este principalul motiv pentru care sa evitati instalarea unui generator de curent in interior. Monoxidul de carbon este un gaz inodor , incolor si se poate acumula in spatiile inchise. Puteti intra intr-o incapere plina cu monoxid de carbon si sa fiti coplesit. O acumulare de gaze in locuinta dumneavoastra va poate omori.
Amplasarea generatorului de curent
In amplasarea generatorului de curent achizitionat, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:1. Admisia aerului pentru functionarea si racirea motorului;2. Iesirea pentru evacuare;3. Combustibilul, bateria si conexiunile electrice de curent alternativ;4. Nivelul de monoxid de carbon (acesta trebuie monitorizat periodic);5. Platformele de montare rigide si la nivel (multe aparate sunt deja montate pe o structura de otel);6. Accesibilitatea locului in care a fost instalat, pentru a se putea interveni usor;7. Izolarea fata de spatille de locuit. Este foarte important sa tineti zgomotul si gazele evacuate departe de spatiile locuite;8. Spatiul si echipamentul pentru stingerea incendiilor. Asigurati-va ca minimizati complet posibilitatea pericolului de incendiu;9. Retineti ca generatoarele se misca pe suportul anti-vibratii. Lasati un spatiu pentru a compensa acest lucru si utilizati cuplaje fliexibile pe toate liniile si toate conexiunile.